Afkortingen

Afkortingen worden heel veel gebruikt in de verschillende ruimteweer bulletins en dat kan vrij verwarrend zijn als je er niet zo bekend mee bent. Op deze pagina hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende afkortingen samen met een korte omschrijving.

KortLangOmschrijving
ACEAdvanced Composition ExplorerWetenschappelijke satelliet bij de Zon-Aarde L1 punt. Was de primaire bron van real time ruimteweer data tot DSCOVR deze rol overnam in 2016.
AIAAtmospheric Imaging AssemblyInstrument op de SDO satelliet. Levert beelden van de chromosfeer en de corona in zeven kanalen van extreem ultraviolet licht.
ARActive RegionGebied met zonnevlekken aangegeven met een nummer. Ook bekend als een zonnevlekkengroep.
BBSOBig Bear Solar ObservatoryZonneobservatorium in de Verenigde Staten van Amerika met telescopen en instrumenten specifiek voor het bestuderen van de Zon.
CCORCompact Coronagraph.Instrument op de GOES satelliet dat gebruikt wordt om coronale massa uitstoten te bestuderen en detecteren.
CHCoronaal gatGebied op de Zon waar magnetische veldlijnen de ruimte in gaan. Dit zorgt ervoor dat de zonnewind kan ontsnappen met een hogere snelheid dan normaal, wat dan weer zorgt voor donkere gaten in de corona zoals op sommige zonnebeelden gezien kan worden.
CIRCo-rotating Interaction RegionDe gecomprimeerde zone tussen de snelle en langzame zonnewind in een zonnewindstroom afkomstig van coronale gaten over meerdere zonnerotaties.
CMECoronale massa uitstootGigantische plasmawolk die door een gebeurtenis op de Zon de ruimte in geslingerd werd.
DSCOVRDeep Space Climate ObservatorySatelliet van de NOAA voor Aardobservaties en ruimteweer die zich bevindt bij het Zon-Aarde L1 langrange punt. Dit is de primaire bron van zonnewind and IMF data.
DSFDisappearing Solar FilamentDe verdwijning van een filament, vaak door een eruptie of ineenstorting.
DstDisturbance storm time indexIndicator voor de sterkte van de ringstroom rond de Aarde. Een negatieve Dst waarde betekent dat het aardmagnetisch veld verzwakt is. Waardes van -50nT en lager staan over het algemeen voor geomagnetische storm condities.
EITExtreme ultraviolet Imaging TelescopeInstrument op de SOHO satelliet. Levert beelden van de chromosfeer en de corona in vier verschillende golflengtes.
EPAMElectron, Proton, and Alpha MonitorInstrument op de ACE satelliet. Meet een grote waaier van energetische deeltjes.
ESAEuropean Space AgencyEuropese organisatie toegewijd aan verschillende ruimte gerelateerde activiteiten.
EUVExtreme ultravioletElektromagnetische straling tussen 124 nanometer en 10 nanometer in het elektromagnetische spectrum.
EVEExtreme Ultraviolet Variability ExperimentInstrumenten pakket op de SDO satelliet.
GFZGeoForschungsZentrumDe GFZ German Research Centre for Geoscience is het nationale onderzoekscentrum voor aardwetenschappen in Duitsland.
GOESGeostationary Operational Environmental SatelliteSerie van satellieten in een baan rond de Aarde die ondermeer röntgenstraling afkomstig van de Zon meten.
HSCHeliospheric Current SheetGrens waar de polariteit van het magnetisch veld van de Zon verandert van noord naar zuid. De vorm van deze grens is vergelijkbaar met de rok van een ballerina.
HFHigh FrequencyFrequenties in het radiospectrum tussen 3 en 30 MHz.
HMIHelioseismic and Magnetic ImagerInstrument op de SDO satelliet.
HSSHigh Speed StreamZonnewindstroom met een hogere snelheid dan gemiddeld. Deze term wordt vaak gebruikt om de zonnewind aan te duiden afkomstig van een coronaal gat.
IMFInterplanetair magnetisch veldMagnetisch veld van de Zon die door de zonnewind gedragen wordt doorheen het zonnestelsel.
IRISInterface Region Imaging SpectrographNASA's zonneobservatorium satelliet.
L1Lagrangian point 1Plek in de ruimte tussen twee objecten waar de zwaartekracht tussen de twee objecten gelijk is. Verschillende ruimteweer satellieten bevinden zich in een baan op het Zon-Aarde L1 Lagrange punt.
LASCOLarge Angle and Spectrometric CoronagraphInstrument op de SOHO satelliet dat gebruikt wordt om coronale massa uitstoten te bestuderen en detecteren.
LMSALLockheed Martin Solar and Astrophysics LaboratoryOnderdeel van Lockheed Martin dat zonne- en astrofysische observatie instrumenten ontwerpt, bouwt en bestuurt.
MDIMichelson Doppler ImagerInstrument op de SOHO satelliet die niet meer in gebruik is.
MLSOMauna Loa Solar ObservatoryEen zonneobservatorium op Hawaii in de Verenigde Staten van Amerika.
NASANational Aeronautics and Space AdministrationAmerikaans agentschap verantwoordelijk voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma en ruimteonderzoek.
NOAANational Oceanic and Atmospheric AdministrationAmerikaans wetenschappelijk agentschap. Het SWPC voorspellingscentrum wordt door NOAA en de USAF uitgebaat.
nTnanoTeslaEenheid van magnetische fluxdichtheid die zeer vaak gebruikt wordt binnen het ruimteweer.
PFUParticle flux unitEenheid van fluxintensiteit. Aantal deeltjes geregistreerd per seconde, per vierkante centimeter en per steradiaal.
PlasMagPlasma Magnetometer Solar Weather InstrumentDrie instrumenten op de DSCOVR satelliet die de zonnewind meet voor ruimteweer voorspellingen.
PROBA2PRoject for OnBoard Autonomy 2ESA satelliet met twee wetenschappelijke instrumenten om de Zon mee te bestuderen.
SCSolar CyclePeriode van ongeveer 11 jaar waarin de zonneactiviteit toeneemt en weer afneemt en de polariteit van het magneetveld van de Zon omkeert.
SDOSolar Dynamics ObservatoryZonneobservatorium satelliet van de NASA in een geosynchrone baan rond de Aarde.
SISudden ImpulseEen plotselinge impuls vindt plaats wanneer een coronale massa uitstoot van de Zon botst op het magneetveld van de Aarde. De ringstroom en het horizontale component van het magnetisch veld zullen hierdoor toenemen. Deze verhoging zal te zien zijn als een zeer plotselinge piek op magnetometers op onze planeet.
SIDCSolar Influences Data Analysis CenterEuropese ruimteweer service provider uit België.
SIRStream Interaction RegionDe gecomprimeerde zone tussen de snelle en langzame zonnewind in een zonnewindstroom.
SOHOSolar and Heliospheric ObservatoryZonneobservatorium satelliet in een baan op het Zon-Aarde L1 Lagrange punt.
SPESolar proton eventStaat ook bekend als een protonenstorm. Indien de intensiteit van protonen een energiewaarde bereikt van minstens 10MeV en op zijn minst 10pfu bevat op geosynchrone hoogte, wordt dit gecategoriseerd als een SPE.
SSBCSolar Sector Boundary CrossingHet kruisen van het Heliospheric Current Sheet wat resulteert in een verandering van de richting van het magnetisch veld van de zonnewind.
SSCStorm Sudden CommencementEen abrupte verandering in de noordelijke (X) component van het magneetveld van de Aarde. Dit markeert het begin van een geomagnetische storm.
SSNSmoothed Sunspot NumberGemiddelde zonnevlekkennummer over een specifieke periode.
STASTEREO AheadZonneobservatorium satelliet van de NASA in een baan rond de Zon. Een rondje om Zon duurt voor deze satelliet iets korter dan voor de Aarde.
STBSTEREO BehindZonneobservatorium satelliet van de NASA in een baan rond de Zon. Een rondje om Zon duurt voor deze satelliet iets langer dan voor de Aarde.
SUVISolar Ultraviolet ImagerInstrument op de GOES-16 satelliet. Dit instrument bestudeert de Zon in zes verschillende golflengtes in het extreem ultraviolet spectrum.
SWPCSpace Weather Prediction CenterRuimteweer service provider die non-stop de Zon in de gaten houdt en het ruimteweer voorspelt. Het is de officiële bron voor ruimteweer waarschuwingen en meldingen voor de Verenigde Staten van Amerika.
USAFUnited States Air ForceOnderdeel van het Amerikaanse leger. De USAF bestuurd samen met NOAA de SWPC.
UTCCoordinated Universal TimeStandaardtijd, gebaseerd op een atoomklok en gecoördineerd met de rotatie van de Aarde.
VHFVery High FrequencyFrequenties in het radiospectrum tussen 30 en 300 MHz.
VLFVery Low FrequencyFrequenties in het radiospectrum tussen 3 en 30 kHz.
XRSSolar X-ray SensorInstrument op de GOES satellieten om de X-ray output van de Zon te meten.
ÅÅngströmVeel gebruikte meeteenheid voor de golflengte van elektromagnetische straling in het ruimteweer. 1 Ångström staat gelijk aan 10-10 meter, 0.1 nanometer of 100 picometer.
Op basis van de huidige parameters is er nu geen kans op poollicht in België en Nederland

Op basis van de huidige parameters is er in de nabije toekomst een matige kans op poollicht op de volgende locaties van de hoge breedtegraad

Gillam, MB, Yellowknife, NT

Op basis van de huidige parameters is er in de nabije toekomst een beperkte kans op poollicht op de volgende locaties van de hoge breedtegraad

Edmonton, AB, Iqaluit, NU, Saskatoon, SK, Whitehorse, YT
Nuuk
Juneau, AK

Op basis van de huidige parameters is er in de nabije toekomst een beperkte kans op poollicht op de volgende locaties van de gemiddelde breedtegraad

Winnipeg, MB

S1 - Kleine protonenstorm

Geringe problemen mogelijk met HF communicatie in de poolgebieden

Laatste nieuws

Steun Poollicht.be!

Om ook bereikbaar te blijven bij grote poollichtkansen hebben we een zware server nodig die alle bezoekers aankan. Doneer en steun dit project zodat we online blijven en je geen enkele poollichtkans mist!

Donneer SpaceWeatherLive Pro
Steun SpaceWeatherLive met onze merchandise
Check nu onze merchandise

Laatste alerts

04:03 UTC - Hemisferisch vermogen

Het OVATION-model voorspelt dat het hemisferisch vermogen 50GW zal bereiken om 04:56 UTC


01:45 UTC - Geomagnetische activiteit

Actieve geomagnetische condities (Kp4) Drempel bereikt: 01:32 UTC

alert


dinsdag 1 april 2025
22:51 UTC - Zonnevlam

Matige M2.5 zonnevlam

alert


22:30 UTC - Radio blackout

Kleine R1 radio blackout gedetecteerd (≥M1 - momenteel: M1.45)


07:15 UTC - 10cm radio-uitbarsting

Begintijd: 01/04/2025 06:45 UTC Maximumtijd: 01/04/2025 06:45 UTC Duurtijd: 1 minuten. Piekflux: 190 sfu


Ontvang directe meldingen!

Ruimteweer feitjes

Laatste X-klasse uitbarsting28/03/2025X1.1
Laatste M-klasse uitbarsting01/04/2025M2.4
Laatste geomagnetische storm27/03/2025Kp5 (G1)
Zonnevlekkenloze dagen
Laatste zonnevlekkenloze dag08/06/2022
Maandelijks gemiddeld zonnevlekkengetal
februari 2025154.6 +17.6
april 2025147 -7.6
Afgelopen 30 dagen128.8 -21.8

Deze dag in de geschiedenis*

Zonnevlammen
12001X28.5
22001X2.01
32001X1.59
42014M9.35
52017M8.22
DstG
11960-272G3
21973-173G3
32001-101G1
41976-101G1
51994-96G3
*sinds 1994

Sociale netwerken